Il passato nel presente

Il passato nel presente verklankt de gedachten van iemand met posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een buitengewoon heftige en schokkende, traumatische ervaring. Voorbeelden van zulke ervaringen zijn een persoonlijk geweld zoals beroving of verkrachting, het meemaken of zien van ernstige ongevallen, het meemaken van een ramp of het in aanraking komen met oorlog.

Mensen met PTSS herbeleven hun traumatische gebeurtenis door onvrijwillige herinneringen zoals flashbacks en nachtmerries. PTSS heeft grote gevolgen voor het dagelijks functioneren. In Nederland krijgt ongeveer 7% van de bevolking PTSS. Bij de Nederlands militairen die uitgezonden werden naar Uruzgan (Afghanistan) ligt dat wat hoger: 9% (bron: Veteraneninstituut.nl).

Gelukkig is er al veel kennis over PTSS en is er voor Nederlandse militairen zowel in de voorbereiding op een uitzending als de terugkomst van een uitzending veel aandacht voor de psychische gezondheid van de militairen. Toch zal het nooit volledig te voorkomen zijn dat een deel van de militairen PTSS ontwikkelt.

Il passato nel presente werd in samenwerking met de Dutch Marines Rowing Challenge gecomponeerd om aandacht te genereren en begrip te vragen voor de gevolgen van posttraumatische stressstoornis en op die manier fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek en projecten te ondersteunen die gericht zijn op het voorkomen en het behandelen van PTSS.

De compositie maakt gebruikt van letterlijke citaten van militairen met PTSS. Eén van die citaten was volgens Verklanking zo treffend dat het de uiteindelijke titel van de compositie is geworden: ‘Het is het verleden in het heden’.

LogoDMRC

RCC – Rotterdam Charity ClubDMRC – Rotterdam Charity Club