Tim Leufkens

Tim Leufkens (geboren op 17 maart 1978 te Berg aan de Maas) studeerde in 2004 als neuropsycholoog af aan de Universiteit Maastricht.

1240245_660640613954435_1370658833_n

Zijn afstudeeronderzoek richtte zich op de post-operatieve neuropsychologische effecten van diepe hersenstimulatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Aansluitend was hij op dezelfde universiteit betrokken bij een onderzoek naar de effecten van kalmeringsmiddelen op rijvaardigheid onder leiding van Prof. dr. J.G. Ramaekers. In 2005 begon hij met promotieonderzoek naar de effecten van slaap- en kalmeringsmedicatie op cognitieve functies en rijvaardigheid onder begeleiding van Prof. dr. W.J. Riedel en Dr. A. Vermeeren. Dit resulteerde in 2009 in het proefschrift getiteld ‘Hypnotics and Anxiolytics: Field and laboratory measures of drug safety in driving performance and cognitive functions’, dat op 9 oktober van dat jaar succesvol werd verdedigd. Na een tweejarige post-doc periode bij de vakgroep Neuropsychologie en Psychofarmacologie, Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen aan de Universiteit Maastricht, verliet Tim de academische wereld en vervolgde zijn carrière in de research afdeling van een groot Nederlands electronica concern. Hij werkt daar momenteel als Senior Scientist en houdt zich bezig met gedragswetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van technologische innovaties voor mentale gezondheid en welbevinden.

De onderwerpen die behandeld worden in de muziekstukken liggen dicht bij Tim’s persoonlijke en professionele interesses. Auditieve illusies (Scene Analysis), de hersenen (Phrenology), menselijk gedrag (L’Uomo), slaap (Somnophonography), en neurologische aandoeningen (Demenz) zijn onderwerpen waar hij zich tijdens zijn opleiding en zijn werk in verdiept en heeft verdiept.

Het bespelen van slagwerk loopt als een rode draad door zijn persoonlijke leven. Vanaf zijn zesde levensjaar is hij lid geweest van diverse percussie-ensembles en sinds de jaren 90 is hij de slagwerker van een rockband. Daarnaast is Tim gepassioneerd over psychologie en neurowetenschappen en beschouwt zichzelf als een ambassadeur voor dit fascinerende vakgebied. Hij wil mensen enthousiasmeren over de werking van de hersenen en over menselijk gedrag. Het combineren van deze onderwerpen met slagwerk ziet hij dan ook als een vanzelfsprekendheid.

Tim werkte als slaapwetenschapper mee aan het boek Dear Good Morning van Lienke de Jong en was te gast in de Dear Good Morning Podcast van Lienke de Jong op 22 februari 2021: Afl. #05 – Ontdek hoe persoonlijk slaap is en krijg tools waarmee je direct aan de slag kunt