Patiëntenverhalen

La Medicine, c’est guerir parfois, soulager souvent, consoler toujours.

(De geneeskunde geneest zelden, verlicht vaak, maar behoort altijd te troosten)

Ambroise Pare, 16e eeuw

Het ziekenhuis wekt vaak bij veel mensen een tweeledig gevoel op. Enerzijds is het een plek die je het liefst vermijdt, want een bezoek aan het ziekenhuis betekent in veel gevallen dat er iets ernstig aan de hand is met jezelf of met iemand die je liefhebt. Anderzijds is het wel de plek waar je wil zijn, als je medische hulp nodig hebt om weer beter te worden, of ernstiger, om te kunnen blijven leven.

Met ‘Patiëntenverhalen’ creëert Verklanking in samenwerking met singer-songwriter Linda Zijlmans een vijfdelige compositie. In de compositie worden vijf situaties van patiënten verklankt:

  • te vruueg een te vroeggeboren baby die in een couveuse op de neonatale intensive care ligt,
  • verlaere een patiënt die op de spoedeisende hulp binnenkomt en vecht voor zijn leven,
  • ik aodem in een patiënt die een scan ondergaat in een krappe MRI-scanner en nadenkt over wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn,
  • druimeloze slaop een patiënt op de operatietafel die volledig moet vertrouwen op het operatieteam,
  • en tot slot, de wereld als patiënt in deze huidige pandemie.

Het laatste deel vormt een uitzondering op de voorgaande vier delen op meerdere manieren. Zo zal in dit deel géén samenwerking met andere muzikanten zijn. Enerzijds uit praktische overwegingen omdat op dit moment niet met grote groepen in één ruimte gemusiceerd kan worden. En anderzijds, als symboliek voor de geïsoleerde omgeving waarin iedereen zich heeft bevinden en nog steeds in enige mate bevindt. Een kleine groep slagwerkers zal dit deel tot uitvoering brengen en in de muziek wordt voortdurend gebruik gemaakt van de exponentiele functie. Een functie die het aantal besmettingen voorspelt, het aantal overledenen, maar ook hoe nieuws zich verspreidt, hoe het aantal maatregelen in de loop van de tijd toenam, of hoe de kennis over het coronavirus groeide.

Met Patiëntenverhalen laat Verklanking de luisteraar op een indrukwekkende manier ervaren en voelen wat patiënten meemaken in het ziekenhuis, en hoe de luisteraar zelf ongewild deelnemer is geworden van de huidige pandemie.